Звіт про проведення семінару.

Звіт про проведення семінару.

Науково практичного семінару: «Ринок фундука, волоського горіха, їстівного каштана: Розвиток, виробництво, переробка»

Україна, Черкаська область, м Умань, Національний дендрологічний парк «Софіївка» НАН України 13 -14 липня 2014 року.

Організаторами виступили: Міністерство аграрної політики та продовольства України, ВГО «Українська горіхова Асоціація, Національний дендрологічний парк "Софіївка" НАН України, Інститут садівництва НААНУ.

В черговий раз зібралися фахівці і учасники горіхового бізнесу, пов'язані з розвитком горіхоплідних культур. Це керівники розплідників, підприємств з обладнанням для посадки, наглядом за садами, засобами захисту, обладнанням для переробки горіха, представлені нові технології, продукти харчування та засоби профілактики захворювань. Заслухано 15 презентаційних доповідей, проведені практичні заняття в розпліднику фундука, організована історико - ландшафтна екскурсія дендропарком «Софіївка».

Учасниками семінару стали 89 осіб, це фермери, підприємці, керівники лісництв, представники адміністрацій, преса. Із зарубіжних гостей були бізнесмени США, Молдові, Сирії, Польщі.

Основні блоки семінару:

1. Горіх волоський, фундук, ліщина, їстівний каштан;

2. Науково-технологічні питання вирощування волоського горіха, фундука в Україні:

- теорія і практика вирощування волоського горіха, фундука, їстівного каштана;

- економічне і юридичне обгрунтування створення і розвитку горіхового бізнесу;

- питання переробки, реалізація горіха і продуктів переробки.

3. Світовий досвід, світові сорти фундука.

Були розглянуті всі практичні питання по посадці горіхових садів від вимог до якості землі і води до проектування, розбивці, посадки саджанців і наглядом за садом, оформлення та отримання компенсацій від держави, бізнес - план створення нових горіхових садів, зрошення, обладнання для доглядом за садами і переробки горіха і горіхової сировини, системного підходу до комплексної переробки, реалізації, експорту горіхової продукції, інші питання, поставлені учасниками конференції.

Під час проведення семінару троє учасників стали новими членами Всеукраїнської громадської організації «Українська горіхова Асоціація.

Семінар розпочався 13 червня о 10.00 і тривав до 16.00 з переривами на обід з 13.00 до 14.00. на прохання учасників з 16.00 до 18.00 організована екскурсія по достопрімечаніям Національного дендрологічного парку «Софіївка».

14 червня з 10.00 проведено виїзний семінар в розпліднику фундука, де представлені десятки сортів фундука та ліщини. В даний час - це найбільша колекція сортів в Україні. Вчені «Софіївки» розповіли про діяльність по ретродукціі національних сортів і випробуванні зарубіжних, а так само про плани по створенню садових насаджень і мікроклональним системі розмноження ліщини і фундука.

Відкрив семінар керівник «Української горіхової Асоціації" Пахно Володимир

Григорович, який привітав учасників міжнародного семінару. Він надав текст виступу (додається) та запропонував за матеріалами семінару направити пропозиції до адміністративних органів України.

виступили:

· Балобак Олександр Анатолійович

Фундук і ліщина в Україні Діяльність вчених Національного дендрологічного парку "Софіївка" НАН України по культивації та розмноженню фундука та ліщини.

· Пахно Володимир Григорович

Економіка роботи з фундуком. Оформлення земельної ділянки під посадку фундука.

· Космідайло Олександр Миколайович

Характеристики сортів фундука з українських і європейських розплідників.

· Черняков Анатолій Василевич

Волоський горіх. Сіянці і саджанці. Щеплення горіха. Заходи в нових садах: розбивка саду, посадка, залицяння за роками.

· Олійник Олена

Сучасний стан переробної галузі в горіхівництва. Досвід підприємства «Малатті»

· Погребняк Анатолій Андрійович

Оптова торгівля горіхом в Україні. Вимоги до оптових партій продукції. Експорт горіха - організація і умови.

· Жідовец Леонід Іванович

Їстівний каштан, Народна господарське значення. Практичні поради з вирощування. Економічні аспекти бізнесу з їстівним каштаном.

· Матвієць Олександр Григорович

Комплексне проектування горіхових садів з системою крапельного зрошення.

Інституту водних проблем і меліорації НАН України,

· Ярощук Тамара Анатоліївна

Технологічні особливості, при вирощування горіхоплідних культур в районах з

недостатньою вологістю.

· Каденюк Володимир Миколайович

Технологічне обладнання для переробки горіха.

· Панченко Сергій Володимирович

Техніка, обладнання та інструменти для садівництва горіхоплідних культур

· Фарваті Абдул Джолі

Досвід роботи зарубіжних компаній в Україні, інвестиційні напрямки, закупівля горіха.

· Луцак Василь Григорович

Глибока переробка горіхової сировини. Нові продукти інноваційних технологій.

· Грищенко Анатолій Іванович

Спільна діяльність журналу «Сад, вино, виноград» з ВГО «Українська горіхова Асоціація» по популяризації горіхового бізнесу в Україні.

· Рябков Сергій Володимирович

Робота співробітників інституту водних проблем і меліорації НАН України по розробці проектів горіхових садів і насаджень в комплексі з системою зрошення та водозабезпечення.

14 червня Розплідник фундука. Практичні заняття.
Балобак Олександр Анатолійович.

Практичні рекомендації по розмноженню фундука різними способами, щеплення фундука на ведмежий горіх (майстер клас), рекомендації по догляду за молодими посадками.

Ухвалення «Звернення учасників конгресу до Кабінету міністрів України».

Основні підсумки семінару:

Семінар показав важливість і необхідність проведення подібних заходів з метою обміну досвідом, впровадження передових технологій, залучення нових учасників горіхового бізнесу, розширення площ під горіхоплідних культурами. Значимість семінару відзначили зарубіжні партнери, які високо оцінили організаційний і професійний рівень семінару, а так само ті значні якісні та кількісні зміни, які відбулися за останні роки в Україні з розвитку горіхового бізнесу і виробництва.

Незважаючи на сучасну, тимчасову політичну нестабільність в Україні, за матеріалами роботи семінару підготовлений проект звернення до Прем'єр Міністра та Верховну Раду щодо вдосконалення законодавчої бази і програми розвитку горіхового бізнесу в Україні.

Підсумкові пропозиції семінару 13-14 червня 2014 Умань:

· У нашій країні існують великі проблеми при виробництві горіхів, пов'язані з низькою врожайністю і якістю старих насаджень. Необхідне впровадження нових систем посадки горіхових садів.

· При модернізації саду повинні бути використані сертифіковані саджанці з розплідників науково-дослідних інститутів і територіальних сертифікованих розплідників.

· Має бути проведено практичне навчання фермерів по внесенню добрив, поливу, обрізки, обприскування, збирання врожаю, застосування збиральної техніки.

· Слід заохочувати органічне сільське господарство і сільськогосподарське практику щодо вирощування горіхоплідних культур.

· Повинна бути забезпечена підтримка наукових досліджень і дослідно-конструкторських робіт для здешевлення техніки переробки врожаю.

· Повинна бути організована регулярна поставка горіхів для забезпечення стабільності українського ринку, створені регіональні магазини горіхів.

· Необхідно прискорити роботу зі створення (завершення) законодавчої бази, пов'язаної з виробництвом волоського горіха і фундука.

· Вирішити питання про цивілізований експорт горіха і горіхової продукції.

· Повинен бути розроблені і затверджені укази «Про визначення територій волоського горіха, фундука, мигдалю, їстівного каштана». Для чіткої ідентифікації областей з волоським горіхом, фундуком, їстівного каштана і мигдалем повинні використовуватися як дистанційне зондування, так і географічні інформаційні системи.

· Повинні бути створені прозорі бази даних з інформацією про виробничі площі, обсяги виробництва, споживання, моніторинг ринкової ціни, іноземних закупівлі.

· Необхідно створювати заохочувальні та компенсаційні фонди, за рахунок 1% від митної вартості експортованого горіха і горіхової продукції.

· Інструменти підтримки ринкових заходів, пов'язаних з виробництвом і диверсифікацією продуктів переробки повинні бути розроблені на регіональному рівні.

· Державна політика щодо виробників, торговців, промисловців, експортерів і споживачів повинна бути безперервною і безкомпромісною і визначена з урахуванням національних інтересів.

· Чи повинні виконуватися презентації для розвитку нових ринків, скоординована рекламна діяльність в таких регіонах, як країни Європи і Євразії.

· Необхідний якісний брендинг українського горіха.

· Виробництво горіхової продукції в нашій країні повинен розширюватися за підтримки малого сімейного бізнесу.

· Внести пропозиції до уповноважених організацій за зональним районування існуючих сортів волоського горіха, фундука, істинного каштана.

· Врегулювати проблему відновлення термінів дії зареєстрованих сортів фундука та внесення їх до реєстру України.

· Стимулювати і вдосконалювати розвиток законодавчої бази із земельних питань (виділення земельних ділянок під нові горіхові сади і насадження).

· Звернутися з пропозицією до міністра Міністерства аграрної політики і продовольства України про заохочення провідних фахівців та учасників відродження горіхової галузі України.

Голова Ради Асоціації Володимир Пахно

Виставка АгроЕкспо 2021

Аплікатор ін'єкційний MaxiMarin для внесення рідких добрив